Skip to main content

Nieuwe gemeentelijke shelter in Kas

Sinds mei is de nieuwe shelter in Kas operationeel. De bouw heeft lang geduurd maar eindelijk kwam rond april/mei het einde in zicht. Er werd hard gewerkt om alles klaar te krijgen en tijdens ons bezoek in mei van dit jaar konden we het met eigen ogen aanschouwen.

Ronja, Door, Maureen en ikzelf (bestuursleden KDF) kregen een rondleiding van Angela en Teresa, de vrijwilligers van Kas Animal Friends Charity. De Turks/Engelse stichting die de honden in het gemeentelijk asiel helpen waar nodig.

Didem de dierenarts heeft gelukkig hulp gekregen van een 2e dierenarts. Helaas moet zij nog helemaal opgeleid worden dus heel veel effect heeft het nog niet. Hopelijk komt daar snel verandering in! Ook Mustafa heeft eindelijk hulp gekregen, o.a. van Mehmet! Jarenlang werd de shelter gerund door 1 dierenarts en 2 helpers. Nu zijn er een stuk of 4-5 helpers en 2 dierenartsen. Dat is voor Turkije behoorlijk uniek.

De nieuwe shelter is wel wat diervriendelijker dan de oude shelter maar toch. Grote rennen met veel honden en weinig kennels voor de honden om zich in terug te trekken. Daarvoor moesten KAFC en KDF zelfs een actie voor doen. Gelukkig hebben jullie allemaal veel gedoneerd zodat die kennels er kwamen! Gelukkig wel schaduw, dus beter voor de zon, regen en kou. In het midden is gras gezaaid wat erg leuk is. De grote rennen zijn toegankelijker waardoor je sneller een hondje eruit kunt halen en even mee kunt wandelen in het gras. Dit is een echte aanwinst!

Helaas is er vorig jaar weinig gecastreerd/gesteriliseerd door afwezigheid van Didem de dierenarts en dit heeft tot gevolg dat er vele puppy’s gedumpt zijn. Er zitten meer dan 100 (!!) puppy’s in het asiel en zelfs het oude asiel (dat deels ontmanteld was) is weer in gebruik genomen! Dit is echt verschrikkelijk. De honden moesten uiteraard wennen aan het nieuwe asiel, sommige honden bleven in hun kennel. Zo triest. Zelfs met de deur open bleven ze zitten. Dit laat zien wat jarenlange opsluiting doet met honden.

Al met al is de nieuwe shelter beter, meer faciliteiten ook voor de dierenarts en haar helpers. Goede apparatuur en operatie ruimtes. Het wandelgebied is voor de honden een stuk fijner, nu nog meer vrijwilligers en/of toeristen/locals die de honden komen bezoeken. Zodat ze af en toe geknuffeld kunnen worden, even kunnen spelen of wandelen. Beter nog dat ze geadopteerd worden maar dat gebeurt helaas zelden. Daarom blijven wij volhouden in onze missie; deze honden herplaatsen in Europa en zorgen dat er een einde komt aan hun troosteloos leven en ze hun eigen liefdevolle familie krijgen!