Skip to main content

Tips adopteren buitenlands hond

Je  staat op het punt mogelijk een hond te adopteren via onze stichting, afkomstig uit Turkije. Wat super dat jij deze hond(en) een tweede kans wilt geven. Echter, wees er alert op dat deze honden en hun adoptie soms wat extra aandacht nodig hebben.

Lees daarom alsjeblieft deze punten aandachtig door, zodat jij en je toekomstige maatje goed voorbereid zijn!


  • 1. Past de hond bij jouw leefomgeving?

    Natuurlijk zijn er hondjes uit het buitenland die prima op een appartement of in de stad kunnen wonen, maar onderzoek dat eerst goed.  Over het algemeen hebben deze dieren veel moeite met de drukte en alle prikkels van de stad. Daarnaast hebben zij vaak meer tijd in de natuur en de buitenlucht nodig, puur omdat zij dit gewend zijn.

    De honden zijn meestal nog niet gewend aan een leven in een huis. Ze leefden op straat, in een schuur of in een overvolle shelter.

  • 2. Honden in het buitenland hebben een taak

    Zoals jagen of het erf bewaken. Deze eigenschappen zitten dus in het dna van de hond. Realiseer je dus dat een hond uit Spanje over een groot jachtinstinct kan beschikken waardoor hij misschien niet altijd los kan lopen. En dat een hond uit Turkije, Roemenië of Griekenland waaks zijn dus mogelijk kunnen blaffen. De honden hebben in Turkije soms vervelende of traumatische ervaringen opgedaan. Ze worden daar over het algemeen slecht behandeld. Ze zijn niets waard. Ze worden gedumpt, mishandeld, of nog erger, vergiftigd of neergeschoten.

    Manuela

    3. Overweeg een volwassen hond in huis te nemen.

    Wil je weten wat voor karakter je in huis haalt? Overweeg dan een hond van twee jaar of ouder. Deze is door de puberteit heen en zal zijn uiteindelijke karakter tonen. Op deze manier weet je beter of de hond goed bij jou en jouw leven past. 

    • 4. Zorg dat je zelf goed in je vel zit

      Een hond uit het buitenland zal het best tot zijn recht komen bij een baas die weet waar hij mee bezig is, zelf stabiel in het leven staat en zelfverzekerd is. Onzekerheid en inconsequentie hebben negatieve gevolgen op het gedrag van elke hond. Je moet veel tijd en geduld hebben dan is de kans op succes beslist erg groot!

    • 5. Bezoek de hond eerst één of twee keer

      Als je zeker wilt zijn van een goede match, bezoek het dier dan eerst een paar keer voor je definitief over gaat tot adoptie. Een goede stichting zal dat alleen maar toejuichen. Als dat niet kan vraag dan om filmpjes, foto’s en neem gerust de tijd om een beslissing te nemen.

      6. Heb je voldoende tijd voor de hond?

      Heb je een drukke baan en zal de hond relatief veel alleen zijn, neem dan geen straathondje. Of zorg ervoor dat je twee of meerdere honden in huis hebt, zodat ze niet alleen zijn als jij aan het werk bent.

      7. Vraag naar het energieniveau van de hond

      Kies liever voor een hond die net even een lager energieniveau heeft dan jijzelf. Op die manier is het eenvoudiger om de hond tevreden te stellen en in balans te houden. Een erg jonge en drukke hond vraagt om veel tijd; wandelingen, of uitdagingen in de vorm van spelletjes, trainingen enz. Een wat oudere hond is sneller tevreden. Gezellige wandelingen en liefdevolle aandacht is vaak al voldoende.

      Mandy

      8. Ga een training volgen en schakel gerust experts in als je extra begeleiding of hulp nodig hebt

      Er zijn leuke en goede trainingen om honden op een speelse manier veilige commando’s te leren, en of te socialiseren. Ook al is je buitenlandse hond volwassen, zijn of haar leven in de shelter was erg beperkt en troosteloos. Spelen hebben ze niet geleerd, alleen met andere honden. In een training zitten ook vaak leuke zoek- water en coördinatie spelletjes. Dus een training volgen is hartstikke goed.

      Schakel ook snel een deskundige in als je er zelf niet goed uitkomt; een hondengedragsdeskundige, hondenexpert of therapeut kan met soms simpele tips al het verschil maken.  Hieronder staan een aantal zeer gekwalificeerde mensen die jouw hond en jou heel goed kunnen helpen. Het is beslist niet zo dat alle honden uit het buitenland een rugzakje hebben (dat zie je bij puppy’s net zo goed) maar het is verstandig hulp in te roepen zodat je je hond kunt helpen en dat je een liefdevolle relatie kunt opbouwen. Dat heeft hij/zij wel verdiend na al die jaren van ellende.

      • 9. Transport/Dag van aankomst

        De hond is voor het transport uit zijn roedel of vertrouwde omgeving gehaald. Daarna de lange reis met soms onbekende honden. Dit is zwaar en is stressvol. De transporters waar KDF mee werken zijn echter zeer ervaren en wonen in Turkije; ze kennen de situatie aldaar erg goed. Het zijn Engelse rescuers die zeer goed met honden om kunnen gaan. De honden zitten in ruime kennels en hebben airco en worden onderweg goed verzorgd. Ze worden geregeld uitgelaten en krijgen uitstekend voer. De reis over land duurt zo’n 3 tot 3,5 dag.

        Op de dag van aankomst haalt u dus uw hond op. Na maanden van wachten is hij of zij er eindelijk.  De hond is vaak gestrest, hoewel je dat niet altijd kunt zien. Ze zijn soms wat timide omdat ze weer nieuwe mensen zien en dit niet allemaal snappen. De hond kan ook erg druk zijn omdat hij erg lang in de bench heeft gezeten en zijn energie kwijt moet Toch leeft een hond in het hier en nu en zal zich in het algemeen redelijk snel aanpassen.

      • 10. Veiligheid en aanlijnen

        Als je de hond ophaalt zorg voor een tuigje, of lijn de hond dubbel aan. Zorg dat de halsband niet te los zit. Daar kan hij zich dan zo uitrukken. Ga zo snel mogelijk een tuigje/harnasje kopen (kijk op de website Dierenoppas Amersfoort, krijg je als KDF adoptant 5% korting). Het zogenaamde H of Y tuigje, of ontsnappingstuigje is het beste. Is makkelijk te verstellen en van prachtig materiaal. 

        Stop niet onnodig onderweg. Als dat toch moet ivm de reistijd, zorg dat de hond in de auto al aangelijnd is. Zodat hij niet ineens uit de auto kan ontsnappen of naar voren springt…er zijn helaas veel meldingen van honden die bij aankomst in Nederland verongelukken, omdat ze uit de auto zijn gesprongen, of ontsnapt uit de tuin enz. Heel veel honden zijn niet echt gewend aan wandelen aan de riem en moeten dit dus echt leren.

        • 11. Aankomst in huis:

          Laat de hond rustig snuffelen en als er andere honden in huis zijn, laat de honden dan buiten op neutraal terrein kennismaken. Verwacht niet dat er meteen een dikke klik is (hoewel dat soms wel kan). In het algemeen zijn onze honden gewend aan andere honden en kennen de hondentaal als geen ander. Zorg dat er in huis een fijne plek voor hem is, eventueel een bench, hondenmatras of mand op een overzichtelijke plek in huis. Zet wat eten en voer klaar in de buurt van de bench.

          LET OP!

          Voer de hond niet in de buurt bij jouw andere honden. In een overvol asiel is het overleven en er kan in het begin sprake zijn van voernijd. Als de hond gromt is dat een signaal dat je hem met rust moet laten. Je kunt hem gaandeweg leren dat hij niet bang hoeft te zijn dat hij niets te eten krijgt. Als je bijv. iets lekkers in je hand hebt en dat geeft kun je met de ander hand de bak weghalen. Zo leidt je hem af en leer je hem dat er iets voor in de plaats komt. Geef het voer dus aan hem in alle rust!

        • 12. De eerste tijd in huis

          Probeer in de dagen na de aankomst zoveel mogelijk thuis te zijn en de hond niet alleen te laten. Zorg ook voor rust, nodig geen extra bezoek uit en ga niet te hard van start. Als je de hond alleen laat bouw dit rustig op. Een kort boodschapje doen of even naar boven uit het gezichtsveld van de hond. Goede tips hierover vind je in de blogs van Yoya & Dogs, Van Hakjes tot poepzakjes (zie facebook of website).

          Ga ook niet meteen met de hond overal naar toe. Laat hem wennen aan zijn nieuwe baasjes en omgeving. Je kunt de wandelingen steeds wat opbouwen, laat hem vooral uitgebreid snuffelen, want daar wordt de hond ook erg moe van. Dit prikkelt hem mentaal en is erg belangrijk voor de hond. Zie ook het boekje Liefdevol opvoeden van Lisanne van ’t Hoog via Dierenoppas Amersfoort.  
          Beloon de hond als die uit zichzelf naar je toekomt met knuffels , aaien en lieve woordjes. Loop niet steeds achter hem aan, maar laat het initiatief aan hem over.

          Als de hond zich terugtrekt in de bench (deurtje open) of in zijn mand laat hem met rust. Dat wordt zijn veilige plek. Vooral kinderen moeten dit leren en respecteren.

          • 13. ’s Nachts

            Je kunt de bench/ matras ook naast je bed zetten. Een hond zal zich op zijn gemak voelen als hij je ademhaling hoort en aanwezigheid voelt. Hij kan gaan janken of blaffen als hij alleen gelaten wordt. Dan mist hij zijn roedel. Door hem bij je te houden kun je dit voorkomen.

            Dit kun je dan later afbouwen (als je wilt😊) door de bench/matras steeds verder weg te zetten. Als je dit niet wilt, kun je ook beneden bij de hond gaan slapen op de bank bijv. Of de deuren open laten en af en toe naar beneden gaan als de hond jankt. En hem dan gerust stellen. Zorg wel voor een veilige plek ’s nachts; een hond die niet gewend is alleen in een kamer te zijn kan spullen kapot maken; sneeuw maken van een kussen is hartstikke leuk natuurlijk…!

            Dus zorg voor een 100% veilige plek (geen kabels of spullen die gevaarlijk kunnen zijn).

          • 14. Tuin

            Zorg voor een veilige tuin, goed afgesloten en denk er ook aan dat honden op tafels kunnen klimmen om zo toch nog over een hek te springen. Of kuilen graven onder het hek door. Een haag of heg is niet veilig genoeg, daar kan de hond zo door heen. Kleine honden piepen ook nog wel eens onder of tussen een hek door! Het lijkt misschien overdreven maar het komt helaas nog vaak voor dat honden ontsnappen. Vooral de eerste weken moet je bijzonder alert zijn.

            Wandelingen

            Honden uit het buitenland zijn vaak banger voor mannen dan voor vrouwen. Een man met een pet op, een fietser met fladderende jas, een paraplu, scooter, kinderwagen;  allemaal dingen waar ze erg van kunnen schrikken. Ze reageren door te blaffen, aan de riem te trekken of te willen vluchten. 
            Verkeer kennen onze honden niet altijd. Vooral als ze geboren en opgeroeid zijn in de shelter. Ze zijn niet streetwise, lopen zo de straat over. Daarom is goed en veilig aanlijnen ook zo belangrijk. Een H- of Y tuigje is het veiligste en zeer aan te raden.

            Een flexlijn is niet goed voor de eerste tijd. Een langere trainingslijn is meer geschikt. Ook hier kun je advies in krijgen via de hondengedragsdeskundigen of Dierenoppas Amersfoort.
            Bouw de wandelingen op en geef de hond alle tijd om te snuffelen!

            Wandelingen

            Nog een paar korte en zeer waardevolle tips

            • Geef de hond tijd om te wennen; bij de ene hond is dat 3 weken de andere 3 maanden enz.
            • Aai de hond als hij naar je toekomt, overlaadt hem niet met knuffels, laat het initiatief aan hem over; hij kent geen kusjes, dus rustig aan!
            • Praat met lieve zachte stem, schreeuw niet tegen je hond!
            • De hond kan bang zijn voor kinderen omdat in Turkije veel kinderen honden erg slecht behandelen; met stenen gooien, schoppen enz. Geduld is hierin erg belangrijk

            Laat je kind(eren) nooit alleen met je hond!

            • De hond is misschien nog niet direct zindelijk; laat hem geregeld uit, evt. ook in de tuin en wordt nooit boos als er iets mis gaat. Je hond snapt niet wat hij fout doet.
            • Bouw een hechte band op met je hond door goed naar hem te kijken en je te verdiepen in zijn wereld; er zijn veel boeken, trainingen, workshops waar je veel wijzer van wordt
            • Naast de sheltermedewerkers ben jij de eerste die de hond kan vertrouwen; veilig bij jou voelen is dus erg belangrijk
            • Als de wereld nog te moeilijk/intens is voor de hond laat hem dan eerst in de tuin en observeer hem goed
            • Vraag hulp als het niet goed gaat; je kunt bestuursleden KDF altijd bellen of een van onze gedragsdeskundigen inschakelen. Zij staan je graag te woord en bij hen kun je terecht voor (betaald) advies. Het eerste telefonisch consult nemen wij voor onze rekening (via Esther van Sambeek van Beers, Yoga & Dogs).

            Deze tips zijn opgesteld door o.a. hondenexpert Ulrike Meder, hondengedragsdeskundige bij Dogrelate ,  Fieke Offringa, Esther van Sambeek-van Beers, Veiligheidstuigje, Nadieh Cuyten, Monique Bladder, en Lisanne van ’t Hoog.

            Volg deze tips en de andere tips bij een adoptie voor je je keuze maakt en de kans op een harmonieuze en goede match neemt enorm toe.